Tanulj meg elengedni!

Tanulj meg elengedni!

Gyakran előfordul, hogy rajtad kívül álló okok miatt egyszerűen lehetetlenné válik, hogy a dolgokat az uralmad alatt tartsd, és a terveid szerint alakítsd. Ez a tényező a legapróbb hétköznapi problémáktól kezdve, a párkapcsolati kríziseken át, szeretteink elvesztéséig nap mint nap jelen van az életünkben.

Természetedtől, neveltetésedtől, habitusodtól függ, hogy könnyebben vagy nehezebben viseled azokat a helyzeteket, amelyek végkimenetelére nincs hatásod.

A legnagyobb probléma, hogy gyakran nem dolgozzuk fel magunkban a miérteket, csak a szőnyeg alá söpörjük a problémát, elintézettnek tekintjük, és megyünk tovább, mert mennünk kell tovább.

Egyszerűen nincs időnk magunkra, az érzéseinkre.

Abban viszont egészen biztosak lehetünk, hogy az ilyen módon elnyomott élmények fel-fel fognak bukkanni a későbbiekben (talán éppen akkor, amikor a legkevésbé számítunk rájuk), nem ritkán karon öltve a többi nem megfelelően kezelt érzelemmel. Okozhatnak kellemetlen napokat, rosszkedvet, depressziót, pánikbetegséget, de alakot ölthetnek akár egészen kézzel fogható, realizálódott szervi megbetegedésként is.

De mit tehetnél, hogy tényleg túl tudj lépni? Hogy ezek a helyzetek ne hagyjanak maradandó lenyomatot hátra lévő életedben (vagy akár életeidben)?

Fogadd el, hogy létezik felsőbb rendező elv, ami mentén nem céltalanul alakulnak a dolgaink éppen úgy, ahogy. Egyszerűen nem biztos,  hogy mi tudjuk a legjobban, hogy mi miért történik és mi a legjobb mindenki számára.  Ha a nagy egészet nézzük, az minden bizonnyal túlmutat az ego-n és a saját érzelmeinken.

Próbáld meg úgy felfogni a dolgokat, hogy létezik egy mindenek feletti, felsőbb rendű jó, ami irányítja az egészet és végső soron működőképessé teszi a gépezetet, ezzel előre megírva az egyének életét is. Az pedig könnyen belátható, hogy az egyes embereknek nem minden esetben egyezik meg az érdeke a nagy egésszel.

Ez persze korántsem azt jelenti, hogy minden előre elrendeltetett. Az életed minősége leginkább rajtad múlik. A karmád, vagy ha úgy tetszik a sorsod, különböző életfeladatokat gördít az utadba. Az azonban, hogy ezekkel milyen módon és minőségben birkózol meg, hogy mutatsz-e fejlődést életed (esetleg életeid) során, az kizárólag rajtad múlik.

Önmagában persze az, hogy nyitott vagy mindezek elfogadására, még nem biztos, hogy elegendő, amikor egy számodra fontos dologról-, egy komolyabb betegségről, vagy esetleg szeretteid elvesztéséről van szó. Ezekben az esetekben a legfontosabb, hogy adj időt, teret és lehetőséget magadnak, hogy megéld az érzelmeidet. Nem kell, hogy megpróbálj megfelelni, vagy az elvárások mentén cselekedni.

Válassz olyan módszereket, amelyekkel őszintén tudsz azonosulni. Legyen szó jógáról, bármilyen vallásról, természetgyógyászatról, ájurvédáról, hangterápiáról, csoportos, vagy egyéni foglalkozásokról, vagy bármiről, Keress bátran, és találd meg azt, ami neked (és csak neked) megnyugvást hoz!

Ha a lelked hullámai lecsillapodnak, lehetőséged van lepakolni a terheket és ezzel egy időben képessé válsz az elengedésre is.