Hatha jóga

Hatha jógaA hatha jóga, a modern kori jóga-gyakorlás alapja.

A hatha szóban a “ha” a napot, a “tha” a holdat jelenti. A nap és a hold pedig a yang (aktív) és a yin (passzív) energiát szimbolizálja. E két ellentétes energia kiegészíti egymást, és harmóniába kerülve kialakítják az egyensúlyt. Ez az, amire a hatha jóga törekszik. Célja az ellentéteken való felülemelkedés, az egység megteremtése és végső soron az elme elcsendesítése.

A mai ember számára sokkal könnyebben megfogható a jóga gyakorlati úton (tapasztalás során) történő elsajátítása, mint annak filozófiája. Ez az oka annak, hogy a hatha jóga vált a legnépszerűbb irányzattá a modern kori társadalmakban.

A hatha jóga a korábbi jógairányzatoktól eltérően az ászanák gyakorlásán keresztül a “durvábbtól a finomabb felé” alapelv követésével igyekszik elérni, megfigyelni és befolyásolni a mélyebb, belső tudati történéseket, az elme pillanatnyi állapotát.

Hatha jóga óráink során foglalkozunk a helyes légzéssel, relaxációval, ászanák gyakorlásával, mantrákkal és mudrákkal.

Kinek ajánljuk? – Hatha jóga óráinkat első sorban azoknak ajánljuk, akik a jóga spirituális oldalával is szívesen megismerkednének, és nyitottnak érzik magukat önmaguk megismerésére.