Az első jógaóra

Nem minden ember jógi, de minden jógi ember.

Avagy, nehéz egy kezdő jógi élete…

Az első jógaóra

Amíg eljutsz az első órádra

Állítólag a jóga felszabadít, segít visszatérni magadhoz, megtalálni az egyensúlyt és végül a belső csendet.

Aha, persze!

Lehet, hogy azon szerencsések egyike vagy, aki azonnal át tudja magát adni a befelé figyelésnek, de az is teljesen természetes, ha egy kis időnek el kell telnie mire igazán megérkezel, és a fizikai tested az elméd is követi a jógamatracra.

Halogatod az első alkalmat amíg lehet. Elérkezik az a pillanat, amikor már nincs tovább. Egész éjjel nem alszol a hátfájás miatt, ráadásul az orvosod is a jógát javasolja. Minden büszkeséged félreteszed, és keresel egy közeli jógatermet, és egy megfelelő óratípust.

Már egy nappal az óra előtt nem alszol. Gyötör a kétség. Soha nem jógáztál még, nem is vagy elég hajlékony. Nem ismered a szokásokat. Hogy csinálják ezt egyáltalán? Cipőben vagy zokniban? Mezítláb? Mit kell felvenni? Kik lesznek ott? Szakállas gebe barlangi emberek? (Szégyen és gyalázat, hogy, mit meg nem kell tennie az embernek, hogy elmulasszon némi derékfájást!)

Az első jógaóra

Megérkezel. Valószínűleg sokkal barátságosabb a környezet, mint gondoltad. Sehol egy barlangi szakállas félmeztelen jógi, a többiek sem levitálnak, sőt egészen emberinek tűnnek. Ráadásul tisztaság, jó illat és mosoly fogad.

A kezdeti időszak.
Elkezdődik az óra. Magától értetődik, hogy neked kell a legjobbnak lenned. Kicsit fáj, kicsit kattog, de kit érdekel mindez, ha közelebb kerül a homlokod a sípcsontodhoz, mint a szomszédodnak. Holnap fájni fog. De ha nem fáj, nem is használ, nem igaz?

Amikor már rendszeresen jógázol.
Tetszik. Használ. Hetente egyszer eljársz. És közben folyamatosan azon agyalsz, hogy többet kéne jönnöd, lelkiismeretfurdalásod lesz, ha kimarad egy alkalom. Hogy fogsz így fejlődni? Hogy leszel jobb, mint a többiek?

A rossz hír, hogy ezeken végig kell menned. A jó, hogy a nehézségek mind az elméd szüleményei. Rajtad múlik, hogy megtanulod-e élvezni a pillanatot, és jelen lenni a jógaórán (éppen úgy, mint az életedben), vagy folyton keresel valamit, tartasz valahová, ahová lehet, hogy soha nem érkezel meg.

A jóga nem verseny. NEM KELL JOBBNAK LENNED. Sem másoknál, sem a tegnapi önmagadnál. Nem kell megfelelned. Ha elmész egy órára, ahol végig magadra tudsz figyelni és jelen tudsz lenni (mindezt görnyedt háttal, hajlított térddel) sokkal közelebb vagy a valódi jógához, mint az a balerina, vagy tornász, aki gyönyörűen végzi a gyakorlatokat, csodás ruhában, de a figyelme a többiekkel való összehasonlításban kimerül.

Legyél unikornis, aztán önmagad, aztán ezeket is engedd el!

A csoda benned van.

Néhány praktikus információ, hogy megkönnyítsük számodra az első alkalmat:

  • órarendi óráinkra szükséges bejelentkezned
  • érkezz legalább 15 perccel az első órád előtt, hogy lehetőséged legyen ismerkedni az oktatóval és a környezettel
  • az óra előtt 3 órával már ne egyél nehezet
  • hozz kényelmes ruhát (mintha kondizni mennél)
  • gyakorolhatsz mezítláb és zokniban is, ahogy számodra szimpatikusabb

Óráink  60, 75, 90 percesek.
5-10 perces ráhangolódással kezdjük a gyakorlást. Ezt követik a testgyakorlatok, ászanák, valamint hagyománytól függően a légzőgyakorlatok (pánájámák). Az órákat minden esetben óratípustól függően 5-15 perces relaxációval zárjuk.

További kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal!