Aromaterápiás Yin jóga

Az eredetileg taoista jógának nevezett irányzat gyökerei az ősi kínai filozófiai rendszerbe, a taoizmusba nyúlnak vissza.

A Tao tanításai szerint, ha az ember az univerzum természeti törvényeivel harmóniában él, akkor megnyílik előtte az egészséghez és prosperitáshoz vezető út. Ellenben ha akaratával és tetteivel szembefordul ezekkel a törvényekkel, annak balszerencse és szenvedés a következménye. Ezek az összefüggések egyaránt érvényesek az egyénre és a kisebb-nagyobb emberi közösségekre is.

A taoizmus szerint a yin és a yang minőségek állandó körforgása és egyensúlyra törekvése a létezés egyik alaptörvénye. A jelenlegi nyugati társadalmakban élő emberek többségének a mindennapjaira azonban a folyamatosan fennálló yang túlsúly a jellemző. Többre értékeljük az aktivitást a passzivitásnál, hajszoljuk az új élményeket, izgalmakat. Folyton kifelé figyelünk, árad ránk a látvány- és információtenger, de nem tudjuk átszűrni, valóban feldolgozni, mert ahhoz idő, nyugalom és befelé figyelés szükséges. Nem merünk megállni, lelassulni, mert félünk, hogy lemaradunk, kimaradunk, elveszítünk, kevesebb jut.

A yin jóga segít megszabadulni a félelmektől, az állandóvá vált szorongástól. Átkapcsolja az idegrendszert a „menekülés vagy támadás” üzemmódból a „pihenés és emésztés” üzemmódba. Ebben az állapotban megnyugszik a test és az elme, bekapcsolódnak az öngyógyító funkciók. Hallhatóvá válik az intuitív, magasabb tudati szférákhoz kapcsolódó belső hang.

A yin jóga testi-lelki pozitív hatásait az illóolajok csodás erejével támogatjuk.

Célja első sorban a mindennapok során felhalmozódott stressz káros hatásainak megelőzése, és enyhítése.

A stresszoldó órák során külön hangsúlyt fektetünk a fizikai test stressz-központjainak (nyak-váll, hát, derék, csípő) átmozgatására. Ezeken az órákon figyelmet fordítunk a két agyfélteke működésének összehangolására, valamint az egyensúly gyakorlatokra is. A speciális testgyakorlatokon (ászanákon túl) foglalkozunk a megfelelő légzéssel, egyszerű, mindenki által könnyen végezhető légzőgyakorlatokkal (pránájáma), valamint a gyakorlás végén hosszabb időt szánunk a relaxációra is.

Kinek ajánljuk:

Elsősorban olyanoknak ajánljuk akik hatékonyan szeretnének tenni a krónikus stressz káros hatásai ellen.