Miért éppen a jóga?

Miért éppen a jóga?

Az újonnan hozzánk látogatóktól mindig megkérdezzük, hogy jógáztak-e már, miért érkeztek hozzánk, és mi a céljuk a jógával. Minél többet tudunk a gyakorlóinkról, annál személyre szabottá válnak az óráink, még akkor is, ha a foglalkozások csoportosak.
Az alábbiakban részletezzük a leggyakoribb okokat, ami miatt az emberek hozzánk fordulnak, és azt is, hogy milyen módon képes a jóga kifejteni jótékony hatásait.

I. MOZGÁSSZERVI PROBLÉMÁK

A leggyakoribb, az az eset, amikor mozgásszervi problémák miatt keresik fel óráinkat. Az emberek nagy részének fáj a háta, dereka a mindennapos ülőmunkától. Csontozatunkat, gerincoszlopunkat első sorban az állásra, sétálásra “találták ki”. Ehhez képest a hétköznapok során 8-10 órát ülünk a munkahelyen, 1-2 órát utazás közben az autóban, vagy a buszon, villamoson, majd ugyan ennyit otthon a televízió előtt. Ha az alvással töltött időt is hozzáadjuk, akkor könnyen belátható, hogy a legtöbb ember szinte egyáltalán nem tölt időt függőleges gerincoszloppal álló helyzetben, illetve sétálással. A testünk nem tesz mást, mint alkalmazkodik. Az izmaink, ízületeink és csontozatunk reagál életmódunkra. A számítógép előtt görnyedéstől megnyúlnak a hátizmaink (különös tekintettel a mélyhátizmokra és a lapocka közelítő izmokra), és rövidülnek mellkas izmaink. A kialakult görnyedt testhelyzettől drasztikusan csökken a tüdőkapacitásunk. A csigolyák egymáshoz képesti helyzete megváltozik, és ennek hatására kialakul a gerincsérv. A helyzetet tovább rontja az ülő- mozgásszegény életmód és a fogyasztói társadalom hatására kialakult tömeges elhízás. A rengeteg lerakódott salakanyag és zsír önmagában sem tesz jót, hiszen az alma alkatú elhízás lassan ellehetetleníti belső szerveink egészséges működését, a mozgásszervi problémákkal együtt azonban még súlyosabb problémákat idéznek elő.

De mit tehetek én?

A jó hír, hogy a jóga működik. Anélkül, hogy különösebben mélyebbre ásnád magad a filozófiájában, vagy a történetében. A rossz hír, hogy nem történik meg magától.

Kezdő gyakorlóinknak el szoktuk mondani, hogy már 1-2 óra után is számottevő különbséget, javulást érezhetnek. Jelentősen csökkenhetnek a fájdalmaik, fittebbnek, kiegyensúlyozottabbnak érezhetik magukat. Eleinte azonban ez a változás átmeneti. Óráinkon nagy hangsúlyt helyezünk a gerincoszlop módszeres átmozgatására, a csigolyák helyzetének visszaállítására. Ennek hatása az óra után még 1-2 napig érezhető, aztán nem megfelelő életmódunknak köszönhetően a gerincoszlop helyzete ismét visszaáll a számára megszokott helyzetbe. A fájdalmak pedig kiújulnak. A hosszú távú megoldást a mélyizmok erősítése és az izomegyensúly helyreállítása eredményezi majd, ami viszont rendszeres gyakorlást és hosszabb időt igényel.

A jóga tehát egy olyan csoda, amihez Te is kellesz. A munkád nélkül nem fog megtörténni az áttörés. Ha gerinc-hát-derék panaszokkal küzdesz, gyakorolj legalább hetente háromszor! Ha teheted ebből két alkalommal oktatóval, hogy biztonságosan el tudd sajátítani a testhelyzeteket az otthoni gyakorláshoz!

II. BETEGSÉG

A legtöbb civilizációs megbetegedésre (elhízás, emésztési problémák, magas vérnyomás, bizonyos típusú cukorbetegségek, vagy pajzsmirigy problémák) a jóga gyakorlása önmagában is pozitív hatással van.

Nem ritka azonban az sem, amikor az élet olyan jellegű problémákat gördít az utunkba, amelyek túlmutatnak a fentieken. Ilyen esetekben nincs mese, kénytelenek vagyunk megküzdeni saját démonainkkal. Leggyakrabban egyedül. Aki került már hasonló helyzetbe az tudja, hogy hiába vannak körülöttünk ilyenkor a családtagok, a barátaink, a legnehezebb belső csatákat mégis önmagunknak kell megvívnunk. A jóga nem csodaszer. Nem pusztítja el a rákos sejteket, nem mulasztja el egycsapásra a pánikbetegséget a depressziót vagy a sclerosis multiplexet. Remek eszköz lehet azonban saját magunk megismerésére, és elfogadására, akár a betegségünkkel együtt.
Tapasztalatból mondom, hogy gyakran saját betegségünk elfogadása, és a bennünk rejlő okainak felkutatása is rengeteget segíthet fizikai egészségünk elérésében is.

Pusztán fizikai szempontból a jóga egy olyan rendszer, amely a leglegyengültebb szervezet számára is végezhető. Ha azt vesszük alapul, hogy a légzés megfigyelése, illetve a helyes légzés elsajátítása, és a különböző légzéstechnikák gyakorlása (a pránááma) a jóga egyik legfontosabb eszköze, akkor minden további nélkül elfogadhatjuk azt a nézetet, miszerint

jógázni mindenki tud, aki lélegezni tud.

Igen! Még akkor is, ha a test egyéb mozgásra képtelen. Önmagában a légzés szabályozásával rengeteget tehetünk egészségünkért.

Amikor arról van szó, hogy testünk csökkentett módban ugyan, de üzemképes, még nagyobb szerepet tölthet be rehabilitációnkban a jóga. Idegrendszerünket, izmainkat egészen finom mozgásokkal kezdhetjük újjáépíteni. Apró lépésekkel haladhatunk célunk felé úgy, hogy közben minden nap megismerjük, elfogadjuk saját korlátainkat, határainkat, amelyekkel megtanulunk együtt dolgozni.

III. STRESSZES ÉLETMÓD

Gyakorlóink nagy része érkezik a versenyszférából. Egyre többen ébrednek rá arra, hogy rohanó életmódjuk milyen káros hatással van idegrendszerükre. Tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbb embernek nincs lehetősége kilépni a mókuskerékből. Hiába a sok hasznos tanács, hogy dolgozz kevesebbet, ne stresszelj, vállalj kevesebbet. Ezek önmagukban nem működőképesek. Főnökünket, munkahelyünket, párkapcsolatunkat, veszteségeinket nem hagyhatjuk el. A megoldás az elfogadás. Meg kell tanulnunk kezelni a problémás helyzeteket. Korábbi írásunkban már részletesen kitértünk arra, hogy a jóga az egyik leghatékonyabb mód arra, hogy megtanítsuk szervezetünket a pihenésre.

Fontos hogy tudd:

minden magadra fordított perc különösen értékes, és megtérül.

IV. SPIRITUALITÁS

Vannak olyan pillanatok az életünkben amikor úgy érezzük valami hiányzik. Nem is biztos, hogy meg tudjuk fogalmazni magunknak, hogy miről is van szó. Néha egyszerűen szükségünk van arra, hogy kutassunk valamiféle magasabb rendű szervező elv után. Sokszor elnyomjuk ezt az érzést, van amikor azonban elhatalmasodik, és ilyenkor elkezdünk keresgélni. A jóga az egyik út a válaszok megtalálására. Ha a jógát választod, ne a könyvtárba indulj! Gyakorolj rendszeresen, figyeld meg magad, a gondolataidat és merülj el a belső csendben. Saját magunk megismerése a legnehezebb, legbátrabb és a legmesszebbre mutató út.

V. AMIKOR AZÉRT JÖSSZ, MERT HOZNAK

Gyakran előfordul az is, hogy barátok-barátnők, férjek-feleségek unszolására jönnek az óráinkra. Ha így érkezel, legyél nyugodtan szkeptikus! Ne aggódj e miatt! A legképzettebb, legspirituálisabb oktatónak is volt első órája. És amiatt se törd a fejed, ha úgy érzed nem találtad meg a helyed. A férjem a világ legjobb embere anélkül, hogy valaha egyetlen jógaórán részt vett volna. Egy biztos: Te már kipróbáltad, és saját véleményed van.

Összességében tehát elmondható, hogy mindenki más úton, más háttértörténettel, keres fel bennünket. A mi feladatunk pedig az, hogy az óráinkra látogatókat céljaikkal, problémáikkal, motivációjukkal együtt elfogadjuk és segítsük az útjukon.

Fontos, hogy a jógaterembe érkezők tudják, hogy

nem létezik rossz indok a jógára.

Attól függetlenül, hogy a kíváncsiság vezet, az erőszakos barátnőd, a fájós hátad miatt érkezel, esetleg súlyos betegséggel küzdesz, vagy a legmélyebb spirituális meggyőződésből érkezel, mindig biztos lehetsz benne, hogy szívesen látunk és jó helyen vagy.