Resztoratív gerincjóga

Része az órának az ízületek, a gerinc átmozgatása, a csavarások, nyújtások, valamint az egyensúlygyakorlatok.
Viszont minden kifejezetten erősítő, állóképességet fejlesztő elem helyett RESZTORATÍV gyakorlatok kapnak helyet.

Mi is az a RESZTORATÍV, azaz helyreállító jógagyakorlás? A helyreállító jóga minden szintű gyakorló számára alkalmas. A definíció szerint a helyreállító jóga egy pihentető gyakorlás, amely hosszabb ideig tart jógapózokat (ászanákat) olyan kellékek segítségével, mint a jógablokkok, takarók és támasztékok. Ez a mély relaxáció gyakorlata, amely a jóga meditatív aspektusát – a test és az elme egyesülését – hangsúlyozza. A támasztékok használatával sok testtartás szinte erőfeszítés nélkül tartható.

Amikor a test ellazult állapotba kerül, az elme is tudatosan ellazulhat, mivel a feszültség felszabadul a testből és az elméből egyaránt. A helyreállító jógagyakorlat során csak annyit kell tenned, hogy figyelj a légzésedre, és tudatosítsd az esetlegesen felmerülő érzéseket vagy gondolatokat. A helyreállító órák jellemzően lágyak és alacsony energiaigényűek, így kiválóan kiegészítik az aktívabb gyakorlatokat (valamint a mozgalmas életünket), és kiváló ellenszere a stressznek. A nyugalom nem könnyű gyakorlat.

Előnyök:

A jógát széles körben hirdetik fizikai gyakorlatként, amely javítja az erőt, a stabilitást és a rugalmasságot, javítja a légzőszervi és a szív- és érrendszeri funkciókat, és még a krónikus fájdalom tüneteit is enyhíti. A jóga mentális egészségügyi előnyei is jól dokumentáltak – a csökkent stressztől, szorongástól és depressziótól a jobb alváshigiénéig és az általános életminőségig.

A helyreállító jóga előnyei hasonlóak más jógastílusok számos előnyéhez, beleértve:

  • Fokozott ellazulás: A mély légzés megnyugtatja az idegrendszert, ami elősegíti az ellazulást. A kutatások alátámasztják a helyreállító jógagyakorlatokat, mint az ellazulás hatékony módját.
  • Jobb alvás: Minél nyugodtabb vagy, annál nagyobb az esély a jó éjszakai pihenésre. Egy 2020-as analízis 19 különböző tanulmányt vizsgált meg arról, hogy a különböző típusú jóga – köztük a helyreállító jóga – hogyan befolyásolhatja az alvás minőségét. A kutatók megállapították, hogy a jóga hatékony az alvásproblémák kezelésében a melatoninszint növelésével és a túlzott izgatottság csökkentésével.
  • Jobb közérzet: Mindannyian tapasztaljuk, akik jógázunk, hogy gyakorlás után jobb a közérzetünk.
  • Jobb hangulat: A jóga segíthet a stresszes, szorongásos, depressziós és egyéb hangulati zavarokkal küzdőknek a tünetek kezelésében.
  • Csökkentett fájdalom: A különböző jógastílusok, beleértve a helyreállító jógát is, hasznosak a mozgásszervi fájdalmak kezelésében.
  • Gyengéd a testhez: A helyreállító jógagyakorlatok kíméletesek az ízületekhez, a következetes gyakorlás pedig erősítheti a csontokat és ízületeket körülvevő kötőszöveteket.