Tinijóga

Tinijóga

Anyaként sokszor látom, hogy a gyerek stresszes, helytelenül tartja a hátát, az egész testét, utálja a gyógytesit, de azért mégis jó lenne valamit kezdeni vele.

Erre ideális a gyerek/tini jóga óra, mely során figyelmet fordítunk a növésben lévő, viszont napi 6-8-10 órát íróasztal/telefon mellett gubbasztó test jelzéseire és megpróbáljuk egy jobb irányba terelni.

Az órákon jó hangulatban, viszont már plüssmacik nélkül tornázunk és motiválom a gyerekeket, hogy az itt tanultakat vigyék be az iskolába, azaz, ha már 8 óra alatt csak egyszer eszébe jut, hogyan kellene helyesen állni, ülni, ha csak egyszer eszébe jut, hogyan tudja légzéssel megnyugtatni, kifújni a stresszt, máris egy lépéssel közelebb vagyunk az egészséges felnőtt testéhez.

Ennek az óratípusnak a rendszeres látogatását ajánlom 10-15 éves korú lányok és fiúk számára egyaránt akkor is, ha jelenleg nem áll fenn tartáshiba vagy egyéb mozgásszervi panasz.

Kiváló kiegészítője lehet más, rendszeresen végzett mozgásformáknak és a gyógytorna/gyógytestnevelés foglalkozásoknak is, mert az órákon sok törzs, hát, talpizom nyújtó, lazító és erősítő gyakorlatot végzünk, melyek általában az iskolás korú gyerekek gyenge pontjai.

Az óra felépítése:

  • Ismerkedés, bevezetés, ráhangolódás, légző gyakorlatok
  • Bemelegítés: átmozgatjuk az ízületeket, nyújtásos, mobilizálós, rugalmasító gyakorlatokat végzünk
  • Ászanák gyakorlása: minden órán 3-5 ászanával ismerkedünk
  • Ászanák összekapcsolása egy rövid könnyű sorozattá
  • Relaxáció, légzőgyakorlatok
  • Elköszönés: minden óra végén elmondhatják a gyerekek mi tetszett, illetve nem tetszett az órán.

Az órákon használok kislabdát, gumiszalagokat, smr labdát, jóga téglát, melyek által változatosabbá, “játékosabbá” tudjuk tenni az órákat, valamint észrevétlenül nem csak nyújtó, erősítő és mobilizáló gyakorlatokat végzünk, hanem egyensúly gyakorlatokat is, melyek rendkívül fontosak nem csak a testnek, hanem az agynak is.

A jóga óra során a gyerek nem csak a napi mozgás igényét elégíti ki, hanem fejlődik a testtudata, az egyensúlyérzéke, a kis- és nagymotoros koordinációs képessége, valamint a két agyfélteke egyensúlyba kerülése által fejlődik a türelme, az érzelmek feldolgozásának képessége is.
Az órák jóga filozófiától és spiritualitástól mentesek.
Az órákra előző este 18 óráig bejelentkezés szükséges és az órákat 3 főtől tartjuk meg.

Szeretettel várom a fejlődni vágyó tiniket!

Józsa Eszter
jógaoktató/funkcionális fascia/kismama/gerinctréner